Mesajul lui Iohannis la P-TECC: Sectorul energetic are un potențial imens. România este a treia țară ca independență energetică din UE

Mesajul lui Iohannis la P-TECC: Sectorul energetic are un potențial imens. România este a treia țară ca independență energetică din UE
Publicat: 24/07/2024, 10:07

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj în deschiderea celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și schimbărilor climatice (P-TECC), găzduite de România la Palatul Parlamentului. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Președintele Klaus Iohannis arată că: ,,În aceste vremuri dificile, construirea de sisteme energetice sigure și rezistente nu a fost niciodată mai importantă, deoarece vedem distrugerea cauzată de atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice și civile a Ucrainei, dar și în ceea ce privește urgența critică a acțiunilor climatice.”

,,În acest peisaj energetic complex, P-TECC a evoluat într-un parteneriat care dovedește plusvaloarea legăturilor transatlantice în găsirea de soluții pentru diversificarea energiei, securitatea cibernetică energetică, decarbonizare și rezistență economică.”, mai arată președintele.

România rămâne un puternic susținător al coordonării problemelor energetice strategice, atât la nivel regional, cât și în zona transatlantică. Anul trecut, am găzduit Summitul Inițiativei celor Trei Mări, unde ne-am concentrat pe îmbunătățirea conexiunilor strategice Nord-Sud, în ceea ce privește infrastructura de transport și conectivitatea energetică, mai spune șeful statului.

Schimbări în energie

Iohannis notează faptul că mesajul său este ,,despre schimbare, competitivitate și necesitatea unei economii performante. Este evident că progresul nu poate exista fără economie de piață, concurență loială și antreprenoriat în afaceri. Asta este ceea ce ne propunem să facem pentru România, și în domeniul energetic și în ceea ce privește tranziția verde.”

,,Energia a devenit o cale către un viitor mai bun, un leagăn al inovației și, pe baza moștenirii ultimilor ani, un apel la independență și solidaritate.”

,,Este evident că securitatea energetică și securitatea națională sunt inseparabile. În ultimii ani, energia a fost folosită de Rusia ca armă pentru a pune presiune asupra statelor UE care sprijină Ucraina. Sunt mândru de răspunsul nostru la aceste amenințări. Criza energetică a fost un test dur, dar Uniunea Europeană a dat dovadă de reziliență în fața adversității. Europa a îmbrățișat umanitatea și aceasta este fundația pe care putem construi un viitor comun”, se mai arată în mesajul președintelui.

Următoarele decenii vor aduce cea mai mare transformare industrială a vremurilor noastre. Acest lucru creează oportunități uriașe pentru partenerii cu viziuni similare din întreaga lume să își unească forțele și mai mult, pentru a investi în infrastructura de ultimă generație în ceea ce privește energia curată, coridoarele de transport și conexiunile digitale în care oamenii pot avea încredere, mai spune Iohannis.

,,Tranziția energetică este în prezent un factor cheie pentru o economie durabilă. Cu toate acestea, odată stabilită direcția, viteza devine instrumentul de reglare fină pentru păstrarea și extinderea competitivității economice a țărilor noastre în contextul global.”, spune Iohannis.

UE se confruntă acum cu provocări în materie de competitivitate, acționând ca un actor relevant pe piața globală. În acest sens, cel mai verde nu este neapărat cel mai puternic și cred că aceasta este sarcina esențială pentru deciziile de politică publică: să găsim cea mai bună abordare pentru un echilibru optim între obiectivele ecologice și competitivitatea economică, arată șeful statului.

Potențialul României în energie

Klaus Iohannis mai arată că: ,,România are multe oportunități valoroase, iar sectorul energetic are un potențial imens: România este a treia țară ca independență energetică din UE și de aceea putem deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est.”

În ultimii ani, România a dat dovadă de solidaritate oferind sprijin de tranzit și energie Ucrainei și Republicii Moldova. Reconstrucția Ucrainei și aderarea Moldovei la UE necesită transporturi rezistente și infrastructuri energetice durabile.

,,Având una dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, România susține măsurile convenite menite să atingă obiectivele internaționale și ale UE privind reducerea emisiilor de carbon, pledând în același timp și asupra importanței gazelor naturale și a instalațiilor nucleare sigure pentru o tranziție energetică eficientă.”, mai spune șeful statului.

În acest context, reafirm ambiția României de a-și dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creșterea capacității centralei noastre nucleare de la Cernavodă, dar și prin explorarea soluțiilor inovatoare, precum tehnologia Reactoarelor Modulare Mici. Bazându-se pe o experiență de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale și lucrând îndeaproape cu Statele Unite și cu alți parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-și joace rolul în ceea ce privește desfășurarea de operațiuni sigure în domeniul energiei nucleare, spune Iohannis.

Șeful sttaului mai arată că: ,,prin proiectele offshore de gaze naturale ale României, regiunea Mării Negre devine o adevărată „masă rotundă” a diplomației energetice, un reper al unității și cooperării, promovând stabilitatea și prosperitatea pe termen lung.”

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?